Bijna zomervakantie, dus de vragen "Wanneer ga je op vakantie?" en "Naar waar ga je?" komen er ook aan. Maar misschien ben je aan het (ver)bouwen en krijgt dat deze zomer voorrang. We hebben allemaal wel zo onze reden waarom we niet op vakantie (kunnen) gaan.
Als je bijna klaar bent met het (ver)bouwen, breekt ook de periode aan om echt over de inrichting van je huis na te denken. Natuurlijk heb je dat al wel vaker gedaan toen je met de architect de plannen bekeek of toen je aan de verbouwingen begon. Bij sommige verbouwingen heb je trouwens geen architect nodig. Maar het echt gaan inrichten, dat kan dan nu echt bijna beginnen. Heb je totaal geen idee van wat en hoe, dan kan je altijd een beroep doen op een interieurontwerper of stylist. Ook Mr. Lunettes kan je daarbij helpen. Maar heb je al een idee, dan kan je beginnen met shoppen. Ik geef je graag 5 tips om je woning in te richten op een budgetvriendelijke manier, zodat er misschien toch nog budget over is om een (korte) vakantie in te plannen.
Tip 1: Kies welk interieur je wilt.
Alles begint met het kiezen van het interieur dat je wilt en wat voor jou belangrijk is. Hou ook rekening met eventuele kinderen of huisdieren. Als je kinderen en/of huisdieren hebt, maar je wilt alles in hele lichte kleurtinten hebben, dan kan dat natuurlijk. Hou er echter rekening mee dat je dan misschien wat meer moet poetsen. Wil je een onderhoudsvriendelijk interieur, een licht interieur, modern, vintage, boho, kleurrijk? De lijst met mogelijke interieurs is enorm, zelfs bijna oneindig lang, want je kunt ook nog eens alles gaan combineren. Het gaat erom wat jij wilt en hoe jij wilt wonen en leven.
Tip 2: Maak een lijstje en budget per kamer.
Wanneer je een hele woning moet inrichten, zijn er veel kamers en ruimtes die nieuw meubilair en decoratie nodig hebben. Maak per kamer of ruimte een budget op voor het meubilair en eventuele decoratie. Bij de inrichting komt er natuurlijk ook verf of behang kijken. Maar ik geef je als tip om daar een apart budget voor te maken.
Zijn er ruimtes die je niet meteen echt gaat gebruiken, dan kan je die nog even schrappen uit de budgetten, maar hou ze wel in het achterhoofd, want ooit ga je ze eens moeten inrichten.
Focus je nu op de plaatsen die je meteen echt gaat gebruiken, zoals de woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer(s). Waarschijnlijk heb je al een budget opgesteld voor de keuken en badkamer om de kasten, het bad, de douche, de wastafel, enz. te installeren. Voor deze ruimtes gaat het dus nog over decoratie, budget en aankleding. Vergeet zeker ook de verlichting en tapijten niet mee te calculeren. Zij dragen bij aan de juiste sfeer in je interieur.
Waarschijnlijk heb je al rondgekeken naar welke meubels en decoratie je graag per kamer zou willen hebben. Samen met je budget kan je hiervoor het beste per kamer een boodschappenlijstje maken. Zo heb je een compleet overzicht en voorkom je impulsaankopen. Heb je nog geen meubelwinkels bezocht of interieursites bekeken? Doe dat dan eerst voordat je je lijstje maakt. Maar baseer je lijstje niet alleen op de eerste interieurzaak die je bezoekt. Zie ook tip 3 over interieurwinkels.
Tip 3: Koop bewust.
Bij het opstellen van je lijstje heb je waarschijnlijk al veel winkels of websites bezocht.
Koop bewust is DE tip: koop decoratie die je gemakkelijk van plaats kan veranderen, zowel binnen dezelfde kamer als in een andere kamer. Zo kan je je interieur telkens een nieuwe impuls geven.
Je kunt in verschillende winkels heel goedkoop meubilair en decoratie kopen, maar denk ook aan de kwaliteit ervan. Voor het budget lijken de goedkopere opties natuurlijk ideaal, maar de kwaliteit is misschien niet ideaal. En uiteindelijk kan dit duurder uitkomen. Je kent het gezegde wel: goedkoop is niet altijd goed. Er zijn ook goedkope items die wel goede kwaliteit hebben, deze kan je vinden in de kleinere interieurzaken.
Er zijn ook merken die sterk inzetten op duurzaamheid. Bijvoorbeeld Umage, waarbij het zitmeubilair en de kasten van eikenhout zijn en de bekleding indien nodig gemakkelijk vervangen kan worden. Ook verlichting kan je op een bewuste manier kopen. Koop liever geen samengestelde set, maar een lampenkap die je ook op een standaard kunt zetten. Op deze manier kan je een kleine aanpassing in je interieur doen zonder veel geld uit te geven.
Ga je de kinderkamers inrichten? Denk er dan ook aan dat kinderen snel van lievelingskleur of favoriete dingen wisselen. Koop items die lange tijd in de kamer kunnen blijven staan of hangen en werk ze af met enkele van hun favoriete prinsessen of superhelden.
Koop lokaal! Ga niet alleen naar de bekende grote zaken, maar bezoek ook eens kleinere interieurwinkels. Wie weet is er wel eentje bij jou in de buurt. Je zult zien dat je niet altijd meer betaalt en dat je er nog ouderwetse echte service bij krijgt.
Tip 4: Besparen kan!
De zomersolden komen eraan en dan kan je natuurlijk leuke items kopen tegen een lagere prijs. Maar ook gedurende het jaar zijn er bijvoorbeeld showroommodellen die tegen een lagere prijs worden aangeboden. Met showroommodellen is er over het algemeen niets mis, deze zijn alleen maar even getest door andere geïnteresseerden.
Een mooi servies is ook een grote hap uit het budget, misschien heb je dit niet meegenomen in het inrichtingsbudget, maar de borden en glazen dragen wel bij aan die mooie eettafel waar je je gasten verwelkomt. Als je graag een volledige set van hetzelfde servies wilt hebben, zijn er veel leuke, mooie en budgetvriendelijke oplossingen. Maar als je het leuk vindt om met je servies een statement te maken, kan je ervoor kiezen om in kringloopwinkels of tweedehandswinkels een eigen servies van verschillende borden samen te stellen.
Tip 5: Koop wat je nodig hebt en mooi vindt.
We laten ons allemaal graag bijstaan door familie of vrienden voor tips. Ook laten we ons allemaal wel eens leiden door mooie reclames en trendy interieurs op Instagram. Maar de woning die je inricht, is de woning waar jij gaat wonen en vooral leven. Heb je bijvoorbeeld (nog) geen kinderen en ben je niet de persoon die veel vrienden of familie tegelijkertijd op bezoek krijgt, denk dan niet: "Oh, we kopen die enorm grote zetel voor wanneer we die eens nodig zouden hebben." Maar koop dan het zitmeubilair dat je nu nodig hebt. Vier eetkamerstoelen zijn bijvoorbeeld wel een minimum dat je kunt gebruiken. Hou ook rekening met de ruimte die je hebt. Een kleinere woonruimte biedt nu eenmaal geen plaats aan een enorme zetel of een eettafel voor 12 personen. Niets is zo vervelend als iets kopen, het in elkaar (laten) zetten en dan tot de constatering komen dat het niet past. Je kunt dan gaan ruilen of terugbrengen, maar dat kost helaas tijd en geld. Begrijp me niet verkeerd, als je graag een grote zetel wilt en je hebt er ruimte voor, ga er dan voor! Tips kunnen je helpen, maar jij neemt uiteindelijk de beslissing.
Dit waren mijn 5 budgettips. Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Onthoud voordat je begint met inrichten: het feit dat alle items afzonderlijk mooi zijn, betekent niet altijd dat ze ook mooi samen zijn. Maak goede keuzes en let op stoffen, texturen en materialen. Of laat je bijstaan door een professional. Zelfs een professional kan budgetvriendelijk zijn.
Veel plezier en geniet van je eventuele vakantie!